Dzień Marchewki i jej właściwości zdrowotne!
- Zdrowe oczy – marchew, to bogate źródło beta-karotenu, który organizm przekształca w witaminę A. Witamina A jest niezbędna dla zdrowia oczu, a niedobory mogą prowadzić do zaburzeń widzenia!
- Zdrowa skóra – marchew zawiera przeciwutleniacze m.in. flawonoidy oraz związki fenolowe, które chronią skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które prowadzą do starzenia się skóry!
- Zdrowe serce – błonnik pokarmowy zawarty w marchwi pomaga obniżyć cholesterol we krwi, co zmniejsza ryzyko chorób serca! Zawarty w marchwi potas pomaga regulować ciśnienie krwi!
- Zdrowy przewód pokarmowy – surowe marchewki są bogate w błonnik pokarmowy, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Regularne spożywanie błonnika zapobiega zaparciom i wspiera zdrowie jelit!
- Wspiera układ odpornościowy – marchewki są źródłem witaminy C, która jest niezbędna do produkcji białych krwinek, które walczą z infekcjami!
- Działa antynowotworowo – spożywanie warzyw bogatych w beta-karoten, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka żołądka, jelit czy prostaty!
- Wspiera mózg – antyoksydanty zawarte w marchwi chronią mózg przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, które mogą prowadzić do zaburzeń neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera!
Marchewka to warzywo pełne witamin i składników odżywczych, zawiera m.in.: witaminę A, B6, C, E, K, kwas foliowy, magnez, fosfor, potas, wapń czy żelazo. Regularne spożywanie marchwi wpływa na cerę, wzrok, spowalnia proces starzenia organizmu, zapobiega rozwojowi nowotworów czy chroni przed chorobami serca. Marchewkę można spożywać na wiele sposobów: na surowo, gotowaną, duszoną, w zupach, sałatkach, gulaszach, ciastach, dżemach czy też w postaci soku. Do tego jedna marchewka jest niskokaloryczna, więc sprzyja zdrowej diecie.
Surowa marchewka może urozmaicać menu osób z cukrzycą lub insulinoopornością. W formie gotowanej polecana jest małym dzieciom, ponieważ ma słodki smak, a jej miękka konsystencja jest łatwa do pogryzienia. W tej formie wskazana jest również osobom starszym z problemami w gryzieniu i połykaniu.
mgr inż. Marta Krasoń-Wejman – dietetyk kliniczny